Vintage – szerelem első látásra 3.

Vintage - szerelem első látásra 3. - A vintage menyasszonyi ruha - Igent mondunk! Esküvőszervező IrodaA vintage menyasszonyi ruha

Something old, something new
Something borrowed, something blue
And a silver sixpence in her shoe.

Nemcsak az esküvőszervezők, hanem mindenki, aki esküvőre készül, ismeri a fenti kis versikét. Nem magyar hagyomány, de mégis sokan átvették ezt a babonát, miszerint kell valami kék, valami régi, valami kölcsönkapott s valami új a menyasszonyra élete nagy napján, mert csakis így lehet majdan boldog a házassága. Érdekes, hogy az utolsó sort nem tartottuk oly fontosnak, így az ezüstpénz elmaradt a cipőről, de sebaj.:)

Nézzük, hogyan is felelhetünk meg ennek a kis babonának. Az új a legkönnyebb, mert szinte kizárt, hogy úgy lépjünk az oltár elé, hogy öltözékünk egy kicsiny darabja sem újonnan vásárolt. Egyébként ez szimbolizálja azt, hogy a menyasszony bizakodóan és reménykedve tekint a jövőbe.

A kékkel sem szokott gond lenni, szebbnél-szebb és csábosabb vagy éppen cukibb kék harisnyakötőket vásárolhatunk a fehérnemű üzletekben. Persze régen nem a harisnyakötő pompázott kék színben, hanem maga a ruha. Ez a szín évszázadok óta áthatotta az esküvők világát, az ókori Rómában a menyasszonyok kék színű ruhája szimbolizálta a szerelmet, a szerénységet és a hűséget. Szűz Máriát is sokszor láttatják kész színű ruhában, ezzel a tisztaságát és szűziességét emelik ki. Nem csoda, hogy a kék színű menyasszonyi ruha volt a legelterjedtebb a 19. század előtt, erről ez a mondás is árulkodik: “Marry in blue, lover be true.” Hát, ezen már ne múljék, én esküvőszervezőként mindig figyelmeztetem erre a kedves arákat.

Vintage - szerelem első látásra 3. - A vintage menyasszonyi ruha - Igent mondunk! Esküvőszervező IrodaKölcsönkérni is könnyedén lehet, de a babona szerint fontos, hogy olyan családtagtól kérjük, aki boldog házasságban él, s mindig emlékeztet a családi és baráti kapcsolatok fontosságára. Kölcsönkérhetünk egy szép ékszert, egy horgolt csipke vállkendőt vagy éppen napernyőt, hajtűt, brosst – bármit, amit szívesen viselünk azon a napon.

Elérkeztünk a szerintem legizgalmasabbhoz – a valami régihez. Ez szimbolizálja a folytonosságot a múlt és a jelen s persze a jövő között. A híres királyi esküvők alkalmával is gyakran hallhattuk, hogy az előző generáció ruhájából, fátylából készült az ifjú ara ruhájának egy részlete. Szép hagyomány, nekem nagyon tetszik. Olyan, mintha már eleve felvérteznénk magunkat az ősök tudásával, érzéseivel, vágyaival, mintha egy kicsit azonosulnánk a sorsukkal, s előnyünkre kovácsolnánk az általuk megélt tapasztalatokat. Mi is lehetne csodálatosabb, mint egy igazi vintage menyasszonyi ruha? Főként akkor, ha valamelyik rokonunk viselte. Persze át lehet alakítani, részleteiben felhasználni, de akár teljes egészében is pompázhatunk benne – a siker biztosan nem marad el! Érdemes rákérdezni a nagyszülőknél, dédszülőknél, hátha őrzik valahol még a nagy napon viselt ruhát, fátylat, kesztyűt. De ha ezek nem is, az ékszereik közül talán megmaradt egy-két szép darab.

Vintage - szerelem első látásra 3. - A vintage menyasszonyi ruha - Igent mondunk! Esküvőszervező IrodaMerjünk hát bátrak lenni, s elrugaszkodni kicsit a megszokásoktól. Ha pedig valóban szeretnénk átadni magunkat a vintage hangulatnak, szervezhetünk igazi vintage esküvőt (erről részletesebben a következő cikkemben olvashattok majd). Bátran forduljunk esküvőszervezőnkhöz ezzel a kéréssel!

Az Igent mondunk! facebook oldalára sok-sok gyönyörű vintage menyasszonyi ruha képét gyűjtöttem nektek össze, nézegessétek, álmodozzatok, s valósítsátok meg az álmaitokat. Ha valakinek van kedve megosztani az otthonában fellehető szülői vagy egyéb rokonok által a jövőre hagyományozott esküvői ruhadarabok képét, örömmel fogadnám.Szólj hozzá!

A következő XHTML jelölőelemeket is használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>