Mennyi ideig tart egy esküvő megszervezése?

Mennyi ideig tart egy esküvő megszervezése?

Sokszor teszik fel nekem ezt a kérdést – párok, barátok, emberek, akik a munkám felől érdeklődnek.

Mikor álljak neki a szervezésnek? Mennyivel a tervezett esküvő előtt kell szervezőhöz fordulni?

Vizsgáljuk meg ezt a kérdést a résztvevők szempontjából!

A pároknak legtöbb esetben fogalmuk sincs arról, mennyi ideig tart megszervezni egy esküvőt. Ők nem is erről az oldalról közelítik meg a kérdést, hanem onnét, hogy elég idejük legyen ruhát választani, meghívót kiosztani. Mint mindenben, ebben is nagy különbségek vannak, én alapvetően három kategóriát szoktam felállítani.

  1. Akik biztosra mennek – vagy azért mert tudatosak az élet minden területén, vagy azért, mert nyáron voltak egy remek lagziban, s így ők is kedvet kaptak egy hasonlóhoz. Ők azok, akik még nyáron ajánlatot kérnek. Akár két nyárral előbb is. :-) A szervező itt kényelmesen lubickolhat az időben, a szolgáltatók hadában, nyugodt tempójú, megfontolt, jól ellenőrizhető munkát tud letenni mindenki elé.
  2. Akiknek karácsonykor megkérték a kezét. Azok a kedves menyasszonyok, akiknek az eredeti és kreatív ötletekben kevésbé dúskáló párjuk éppen karácsonykor kérte meg a kezüket, általában az ünnep után, de legkésőbb januárban jelentkeznek nálunk. A következő fél-háromnegyed év éppen elég, bár valójában feszes tempójú szervezést ró ránk, és nyilván szolgáltatók terén is egyre csökken a választék.
  3. A későn ébredők – nekik tavasszal jut eszükbe, hogy milyen jó is volna még nyáron összeházasodni. Hát igen. Ez az igazi kihívás kérem, ahol versenyt futunk az idővel, és a minden oldalról jövő nyomás és időkényszer kiaknázza  a maradék tartalékainkat is. Igazi szerencse, ha találunk még szabad, és minőségi szolgáltatókat. Elmondhatom ennek ellenére, hogy minden ilyen esküvőm nagyon jól sikerült, talán az extra teher alatt extrán nő a pálma – akarom mondani esküvőszervező. :-) Érdekes, hogy pont itt megfigyelhető jelenség a pár oldaláról, az ejj, ráérünk még kiválasztani milyen tortát/menüt/autót stb. akarunk, hiszen még olyan sok idő van vissza – egészen három hét. Ilyenkor a szervező maradék haja is kezd kihullani, de hát végül is azért van, nem? Különben meg mit ér a munka, kihívások nélkül? :-)

Érdekes látni azt, hogy a párok mennyire mást gondolnak arról, hogy mennyi idő is kell egy esküvő megszervezéséhez. A mi dolgunk az, hogy bármennyi időnk legyen is a szervezésre, a lehető legjobb munkát tegyük le a pár elé. Nincsenek megoldhatatlan esetek, nincsenek teljesíthetetlen kívánságok – csak találékonyság, kreativitás, kapcsolatrendszer és pozitív hozzáállás kérdése minden. NO meg persze némi idő… :-)

A cikk folytatásában megvizsgáljuk a többi résztvevő – szolgáltatók – oldaláról is az időtényező kérdését, és választ adunk a következő gyakori kérdésekre is, mint: Miért jó időben nekiállni? S ha mégis későn ébredünk?  Lehet-e jó egy last minute esküvő? Van-e értelme akár két évvel a tervezett esküvő előtt már szervezkedni?



Szólj hozzá!

A következő XHTML jelölőelemeket is használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>