Férfiak és esküvők

Férfiak és esküvők - Igent mondunk! Esküvőszervező IrodaMire/miben hasznosíthatjuk az erősebbik nemet a készülődés és a nagy nap során?

Ha a régi korok hagyományira tekintünk vissza, akkor nyilvánvalóvá válik, mennyivel több szerepe volt a férfiaknak. Kezdjük csak a lánykéréssel. Régen elképzelhetetlen volt, hogy a házasodni kívánó fiú ne a kiszemelt leány apjától kérje meg a lány kezét. Szigorú szabályok szerint zajlottak a lánykérés és az esküvői készülődés történései. Magyarországon – mint patriarchális társadalomban, az apák döntöttek a lányuk kiházasításáról, a kérőket ők fogadták vagy utasították el. Nagy szerencse volt, ha a leánynak nem volt ellenére a kérő, s boldogan készült ő is a frigyre. Az apák, de még a fiútestvérek is sokkal több kiváltsággal rendelkeztek, mint a család női tagjai. Napjainkban ez már egészen másként megy. A lánykérés szép hagyománya szerencsére még nem kopott ki, s vannak bőven találékony és figyelmes fiúk, akik romantikus, vicces vagy éppen meglepő módon kérik meg párjuk kezét. Magától tőle. Elvétve találni olyan ifjút, aki kedvese édesapját is beavatja szándékába, legtöbbször a szűkebb és tágabb család a lánykérés megtörténtéről értesül csak. Ha a nők oldaláról szemléljük a dolgokat, akkor ez mindenképpen előrelépésnek tekinthető, hiszen döntési helyzetbe kerültünk. :-) Tudjuk, hogy távoli tájak más országaiban ez nem így van. Érdekes volna felmérést készíteni arról, hogy mely házasságok bizonyultak tartósabbnak, a szabad választáson alapulók, vagy a szülők által elrendezettek. Kíváncsi vagyok, kedves Olvasóink hogyan vélekednek erről?

Az igazi régi, falusi esküvők fontos szereplői voltak a násznagy és a vőfély. Szintén férfi nem képviselőiből kerültek ki, s ott egy egész közösség fektetett hatalmas energiákat a szinte egész falut befogadó esküvők és lakodalmak megrendezésébe. Manapság a szervezés és sokszor az anyagiak előteremtése is az ifjú párra hárul, nem kis feladat elé téve ki magukat. S ha csak a párt szemléljük, a legtöbb esetben a menyasszonyok elképzelései és szervezése nyomán szövődnek egymásba az esküvői előkészületek és elképzelések megvalósítása. Sok esetben a férfiak periférián érezhetik magukat, mintha kicsit kiszorulnának abból, ami valójában róluk legalább annyira szól, mint választottjukról. Persze szép számmal fordul elő az is, hogy a férfiak munkára hivatkozva, vagy arra, hogy kedvesük úgyis jobban ért ezekhez a szervezkedős dolgokhoz, a munka oroszlán részét kedvesükre hárítják.

Nézzük csak miben használhatnánk ki jobban az előkészületek során párunk másfajta képességeit?

A férfiak jól átlátják a dolgokat, nem vesznek el a részletekben, míg a nők hajlamosak erre. Mindent gyorsan és egyszerűen szeretnének megoldani, nem bonyolítják túl a dolgokat. Ez a letisztult látásmód nagyon jól jöhet, mikor a menyasszony végképp elakad a saját maga által kreált előkészületek útvesztőiben. Hagyjuk, hogy rálátásuk, véleményük legyen a terveink egészéről  – jól fogunk járni vele. :-)

A férfiak kevésbé úsznak el a pénzügyi tervezés megvalósításával, mert nem fogja meglágyítani a szívüket még egy tündérien cukika édi-bédi strasszos kitűző, és a harmincharmadik gyöngyökkel díszített új virágdísz, továbbá nem érzik úgy, hogy abból a csokis tortából a többi huszonöt mellé még mindenképpen rendelni kéne. Nem árt meghallgatni és fontolóra venni, ha óvatosan jelzi, az apró kis változtatásaink és beszerzéseink kezdik meghaladni a betervezett költségek legfelső határát is.

Rájuk bízhatjuk az esküvői autó kiválasztását, élvezni fogják, és elégedettek lesznek a végeredménnyel.

Megbízható választ adnak majd a: Milyen rövidet inna inkább a baráti társaság? kérdésre is.

Jó érzékkel fognak tárgyalni a fotós és videós szolgáltatókkal, lévén technikai oldalról vizsgálják majd őket.

Szóval a saját jól felfogott érdekünkben ne hagyjuk ki őket a szervezésből, az ellenőrzésből sem. Minél inkább közös ügylet egy esküvő és minél inkább fontosnak érzik magukat, s megtalálják saját szerepeiket a folyamatban, annál inkább kaphatóak lesznek majd az olyan dolgokra, ami inkább nekünk volna fontos: esküvői nyitótánc koreográfia betanulása vagy éppen a mézeskalács köszönetajándék szívecskék sütése és díszítgetése, nyolcadik kör a városban a tökéletes esküvői cipő kiválasztására.

Végül mindezzel mi nők a saját malmunkra hajtjuk a vizet, miközben ők észre sem veszik. Hiszen ez a lényeg, nem igaz? ;-)Hozzászólások (3)

  1. Éva szerint:

    Nekem nagy szerencsém volt, mert a párom nagyon sokat segített az esküvő szervezésében, sőt még a barátait is mozgósította. Így is izgultunk, hogy minden elkészül-e.

  2. Anna szerint:

    Nálunk is közös szervezés volt, nem is volt nagy party, mégis úgy gondolom, érdemes lett volna egy profi segítségét kérni.

  3. Beus szerint:

    Jaj, de jó! Megfogadtam a tanácsokat, és a zenészeket is elvállalta! Köszi! :)

Szólj hozzá!

A következő XHTML jelölőelemeket is használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>